Köszöntő

A Magyar Elválasztástudományi Társaság Vezetősége és az Elválasztástudományi Vándorgyűlés 2016 Szervezőbizottsága szeretettel köszönti az idei rendezvényünk leendő résztvevőit és az érdeklődő kollégákat az Elválasztástudományi Vándorgyűlés honlapján.

Hagyományainknak megfelelően kétévente, változó helyszíneken rendezzük meg a magyar kromatográfusok és elválasztástudománnyal foglalkozó szakemberek egyik legkedveltebb, „vándorló” találkozóját, az Elválasztástudományi Vándorgyűlést. A tudományos ismeretek bővítése, az új kutatási eredmények bemutatása és megvitatása mellett nem elhanyagolható szempont a rendezvényeink helyszíneinek kiválasztása sem. A kellemes környezet jótékonyan járul hozzá az elmélyült tudományos munkához, ugyanakkor lehetőséget biztosít a szünetekben, a tudományos program befejezése után a kikapcsolódásra, baráti beszélgetésekre is.

2016-ban ünnepeljük a Magyar Elválasztástudományi Társaság Alapításának 20. évfordulóját. A jubileumi Elválasztástudományi Vándorgyűlést Kecskeméten rendezzük meg, visszaemlékezve Társaságunk húszéves történetének legfontosabb mozzanataira, eseményeire.

Kecskemét Magyarország szívében, a Duna-Tisza közti homokhátságon, Budapesttől 86 kilométerre, délre fekszik, állandó lakosai száma mintegy 111.000 fő. A város ősi magját a kereskedelmi útvonalak találkozásánál létrejött település jelentette.

A város fejlődésének alapját az állattenyésztés és a növénytermesztés, ezen belül – főként a XIX. század közepétől megerősödő – zöldség- és gyümölcstermesztés adta. Ehhez szorosan kapcsolódott a kereskedelmi központi szerep, mely a város kiváló földrajzi elhelyezkedésének volt köszönhető.

Ez a gazdasági háttér tette lehetővé a XIX.–XX. század fordulóján kibontakozó rendkívül dinamikus fejlődést, melynek egyik legközvetlenebb megjelenése a város műemléki védettség alatt álló főtere. Az európai viszonylatban is egyedül álló szecessziós – eklektikus épületegyütteshez középkori eredetű épületek is kapcsolódnak.

Kecskemét gazdasági struktúrájában mindig is fontos szerepet töltött be a mezőgazdaság, illetve az ezzel kapcsolatos feldolgozóipar (konzervipar), valamint a kereskedelem. Jelentős változás 1951-ben következett be, amikor a város Bács-Kiskun megye székhelyévé vált.

Az Elválasztástudományi Vándorgyűlés 2016 az elválasztástudomány valamennyi területét érintő analitikai, preparatív és ipari elválasztási módszerek és eljárások, továbbá a minta-előkészítés és a kapcsolt technikák legújabb hazai eredményeinek bemutatásával kíván foglalkozni. Az előadások, poszterek igen jó lehetőséget biztosítanak a gyógyszer- és vegyipari gyártás, kutatás és minőség-ellenőrzés, a gyógyszerkutatás és fejlesztés különböző területein az analitikai, elválasztástechnikai, bioanalitikai, biokémiai, biotechnológiai és szerkezetkutatási analitikai módszerek, stb. legfontosabb eredményeinek áttekintésére.

Minden résztvevőnek sikeres és eredményes tudományos munkát, kellemes baráti találkozásokat, beszélgetéseket kívánunk!